'Peer van de Berg draagt hem en stelt met name Remkes en van Welzen in staat te schitteren'
* * * *
 Man met de Hamer / Joost Ramaer (Theaterkrant)

Erik
Acteur, stemacteur en presentator Erik van Welzen studeerde in 2005 af aan de HKU Acteursopleiding Utrecht.
Voor de regie van zijn afstudeervoorstelling 'De zaak Alberti' ontving hij nominaties voor de Ton Lutz Prijs 2005 en de BNG Theaterprijs 2006.
Na zijn opleiding was hij enkele jaren artistiek leider van zijn theatergroep Spic&Span. Daarna werkte hij onder anderen met regisseurs Frank Ketelaar, Albert Jan van Rees, Ria Marks, Ko van den Bosch, Simon McBurney, Ari Deelder en Timor Steffens aan producties voor Theatergroep WAK, Productiehuis Rotterdam, De Nationale Opera, Senf Theaterpartners en de Vrienden van Amstel Live.

Televisie | Film
Dit jaar speelt Erik een bijrol in de jeugdfilm Tot Zonsondergang van regisseur Albert-Jan van Rees. Afgelopen jaar had hij een bijrol in Captain Nova en in 2020 was hij te zien in Klem III waarin hij een vaste gastrol (Michael) speelde. Ook speelde hij een gastrol in Instinct, de debuutfilm van Halina Reijn. Daarvoor was hij onder meer te zien in Penoza, Heer&Meester, Flikken Rotterdam, De Mannentester, Nood en de Regels van Floor. In Goede Tijden Slechte Tijden speelde hij advocaat Evert Govaert. Daarnaast speelde hij in de NTR Kort 'Klein' van Sanne Vogel en in de korte films 'Koud' van Raymon Hilkman en 'Filmpje voor Mama' van Melanie Essink.

Stem
Erik leest bij Thinium Audioboeken. Hij debuteerde laatst met 'De strijd om de Hartenkoningin', het niet eerder uitgegeven debuut van Tonke Dragt. Ook sprak hij o.a. het boek 'De Wim Hof Methode' in. Daarnaast is hij de vaste stem van Sigma. Hij verzorgde de voice-over van de 3doc 'Gabbers!' van regisseur Wim van der Aar en verleende zijn stem voor radiospots voor o.a. ABN AMRO, LG & Anderzorg. Ook maakt Erik maakt onderdeel uit van House of Voice van Anne-Fleur Klinkhamer.  Hij werkte regelmatig voor de Hoorspelfabriek. Hij sprak twee dragende rollen in voor 'Luchten', een 8-delig hoorspel van Anne Lichthart en Henk Burger die te beluisteren waren op NPO Radio 1. Hij heeft een opnamestudio aan huis (Neumann TLM 103 & BeyerDynamic DT).

Theater
Erik is met name bekend om de producties waarmee hij op de zomerfestivals stond. Zo speelde hij op De Parade, Oerol, Lowlands, Over het IJ en de Karavaan. Met name 'Man met de Hamer' (WAK), 'Buurman&Buurman XL' (Senf), 'Lost&Found' & 'Katapulta' (De Glazen Kin) zorgden voor bruisende zomers, volle theatertenten en stadspleinen in binnen- en buitenland.
Tijdens zijn studie aan de Acteursopleiding richtte hij samen met dramaschrijver Enver Husicic en actrice Trudie Lute Theatergroep Spic&Span op. Zij maakten vier voorstellingen die landelijk te zien waren: 'Catch 22', 'Binnen waait de wind om het Huis', 'De zaak Alberti' en 'Baboesjka'.
Daarnaast was hij voor de Nationale Opera driemaal als poppenspeler verbonden aan de magische bewerking van 'Die Zauberflöte' van regisseur Simon McBurney. Bij Productiehuis Rotterdam speelde hij in regie van Ari Deelder in het grimmige sprookje 'Paradisus' (Schöne Welt) en eind 2018 maakt hij zijn opwachting in het comedy sketch programma Boesjans.

Presentatie
In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie presenteerde Erik de Week van de Veiligheid. Ook presenteerde hij samen met Jan Joost van Gangelen de eerste editie van Event Street in Haarlem. Daarnaast werkt Erik als presentator voor verschillende evenementen bureaus, bedrijven en organisaties. Zijn inzet varieert van het hosten van een festival, quiz, congres of bedrijfspresentatie of het werken als (trainings)acteur. Zo presenteerde hij o.a. verschillende evenementen voor Netflix, Heineken, Menzis, De Nederlandse Bank, Fource, Albert Heijn, Dreft, Lenor, Red Bull, Movies that Matter, Bol & Booking.com en Vodafone.